Een QR-code is een soort barcode, bestaande uit allemaal kleine en grotere vierkanten, die het bezoeken van een website makkelijker maakt. Als je via je smartphone een website wil bezoeken kan je de QR-code scannen en zo de website bezoeken, zonder dat je de URL/Link hoeft in te geven.

Je kan een QR code inscannen via een applicatie op je GSM. In mijn blogbericht 'handige apps in de computerwereld' vind u één van de vele applicaties die u hiervoor kan gebruiken.

het maken van een QR-code

via de website code generator kan je een QR-code maken.
  1. kies de functie die voor jou van toepassing is;
  2. plak de tekst/url en klik op 'QR-code creëren'. de QR-code verschijnt aan de rechterkant;
  3. download de QR-code;
  4. unzip de gecomprimeerde map;
  5. plaats de foto van je QR-code waar je het wilt.


Luk Vanlanduyt, Thibaut Cromphaut, ICT wijzer 4, Ideeën visualiseren en delen, Lokeren
QR-generator, (http://nl.qr-code-generator.com/)
"Hebt u al eens nagedacht over uw digitale bezittingen? Alle muzieknummers, Films en boeken die u in de loop der jaren hebt gedownload, uw account op sociaal netwerksites en berichtendiensten, alle foto's, video's en back-ups die u hebt opgeslagen in de cloud ... Wat gebeurt daarmee als u overlijdt?" Zo leest de titel van een artikel. Ik heb dit artikel gekozen omdat de titel mij aansprak en omdat ik (en waarschijnlijk vele anderen) niet weet wat er nu eigenlijk moet gebeuren met jouw digitale bezittingen na je overlijden.

Sociale media

Als je een account aanmaakt op een sociale netwerksite moet u altijd de algemene voorwaarden lezen en goedkeuren. Nu, ik weet dat weinige dit lezen maar blijkbaar is een ook een regel in die voorwaarden over je digitale nalatenschap. Zo is je familie namelijk verplicht de om de diensten van die sociale media op de hoogte te brengen van je overlijden zodat zij de nodige maatregelen kunnen nemen. Het is namelijk niet aan jou om hun account te verwijderen.

Muziek, films en boeken

Als u muziek koopt via bijvoorbeeld iTunes heb je natuurlijk weer de algemene voorwaarden waarin bepaalde regels staan. Zo blijkt dat alles wat je koopt aan jouw account vast hangt en uw digitale identiteit, dus alles wat je aangekocht hebt is van jou en van jou alleen, zelf met de functie 'delen met het gezin' kan je het niet nalaten aan familieleden.

Meer informatie over dit artikel
Test aankoop, Recht en budget, nummer 242, september/oktober 2015